ЧЕРВОНІ ПРАПОРЦІ ТОКСИЧНИХ СТОСУНКІВ

Що таке «червоні прапорці» в стосунках

«Червоні прапорці» в стосунках – це тривожні сигнали, які вказують на те, що в перспективі поведінка партнера може виявитись небезпечною для нас.
Ми живемо в оточенні стосунків: як реальних, так і віртуальних. І саме від того, якими будуть ці стосунки, безпосередньо залежить якість нашого життя.

Можливо, ви вже помічали, що коли у людини гарні стосунки з близькими, вона розквітає, стає вільнішою і впевненішою в житті, а в результаті нездорових, токсичних стосунків, навпаки, - починає марніти, почуватися пригніченою та розбитою. Отже, можемо умовно розділити всі стосунки на здорові та нездорові.

У здорових стосунках вас підтримують, дбають та поважають, дають право вибору та можливість розвиватися. Це стосунки дорослих та зрілих людей.
Токсичні ж стосунки – це коли ваші потреби починають зневажати, ігнорувати та утискати. Такі стосунки отруюють життя партнера невпевненістю, страхами й почуттям провини, руйнують самооцінку, а в результаті людина втрачає не лише задоволення від життя, а й саму себе.
Як же не потрапити у пастку нездорових стосунків? Тут вам допоможе наступний перелік маркерів, які можуть вказати, що стосунки з партнером рухаються кудись не туди.

5 основних «Червоних прапорців» токсичних стосунків:

  • 1

    Брехня

    Брехня та безвідповідальна поведінка підривають довіру — основу будь-яких стосунків. Усе це призводить до конфліктів, невпевненості в партнері та в собі, а також до відчуття емоційної дистанції, провалля між коханими.При зіткненні з брехнею та нечесністю з боку партнера варто розпочати з відкритого та чесного діалогу. Виразіть свої почуття та стурбованість. Бажано не використовувати обвинувачення, а концентруватися на описі своїх переживань. Для цього застосовуйте техніку «Я-послання», де ви описуєте власні емоції, почуття, переживання та стан, а не висловлюєте претензії партнеру. Важливо спробувати зрозуміти причини, які спонукали партнера вдатися до неправди, й обговорити, які кроки можна зробити для відновлення довіри. Якщо партнер йде назустріч, союз, можливо, вдасться зберегти.

  • 2

    Надмірні ревнощі

    Цей прояв часто вказує на глибоко вкорінені проблеми із самооцінкою та довірою у партнера.Така поведінка може проявлятися у спробах контролювати соціальні контакти коханої людини, а також в постійних перевірках та безпідставних звинуваченнях, що не тільки ранить того, кого підозрюють, а й може бути досить небезпечним (особливо якщо ревнивий партнер схильний до агресії).Дуже важливо обговорювати такі імпульсивні вчинки в спокійній атмосфері, коли обоє партнерів мають «тверезий розум та холодне серце». Тільки в цьому випадку є шанс, що вдасться висловити свої думки та показати, як такі ревнощі впливають на почуття у стосунках. Робота з кваліфікованим психотерапевтом може допомогти розібратися у глибинних причинах такої поведінки. Звичайно, у випадку патологічних ревнощів найкращий вихід — це припинення стосунків.

  • 3

    Закритість і небажання обговорювати проблеми

    Якщо у відносинах немає можливості побудувати щирий діалог, наприклад, якщо один із партнерів чинить цьому опір, неминуче відбудеться накопичення непорозумінь, що у довгостроковій перспективі може зруйнувати будь-які стосунки.
    У здорових стосунках у людей немає страху висловитися, вони здатні обговорювати будь-які теми.

    Якщо у пари є бажання зберегти стосунки, важливо спробувати знайти або створити простір, де обидва партнери почуватимуться комфортно та безпечно для обговорення своїх проблем. Наприклад, таким місцем може стати кабінет сімейного консультанта. Фахівець допоможе розробити стратегії безконфліктного спілкування та вирішення проблем.

  • 4

    Насильство у будь-якій формі

    Насильство щодо партнера — чи то фізичне, чи то емоційне — є явною ознакою токсичних стосунків.
    При цьому варто зауважити, що психологічне насильство може бути менш очевидним, ніж фізичне, але воно не менш небезпечне. До нього належать:
    образи;приниження;маніпуляції;контроль;покарання.
    !!! Будь-яка форма фізичного насильства — це найсерйозніший аспект, який може виникнути у стосунках. Важливо розуміти, що аб'юз абсолютно неприйнятний. Якщо ви потрапили в таку ситуацію перш за все ви маєте подбати про власну безпеку та звернутись по допомогу. Існують спеціалізовані організації та гарячі лінії, які можуть запропонувати підтримку та пораду:
    0 800 60 20 19 – Контакт-центр МОЗ (цілодобово, дзвінки безкоштовні);
    1547 – Урядова лінія (цілодобово, дзвінки безкоштовні);
    0 800 100 102 – Лінія Національної психологічної асоціації (з 10:00 до 20:00 щодня, дзвінки безкоштовні);
    0 800 210 160 – Лінія міжнародної гуманітарної організації «Людина в біді» (цілодобово, дзвінки безкоштовні);
    (044) 456 17 02; (044) 456 17 25 – Лінії Київського міського центру психолого-психіатричної допомоги при станах душевної кризи (цілодобово);
    0 800 211 444 – Лінія емоційної підтримки Міжнародної організації з міграції (цілодобово, дзвінки безкоштовні);
    7333 – Лінія запобігання самогубствам Lifeline Ukraine (цілодобово, дзвінки безкоштовні).

  • 5

    Ізоляція та страх бути покинутим

    Коли ви помічаєте, що ваш партнер починає поступово ізольовувати вас від ваших друзів та рідних, а ваше коло спілкування звужується, аж до того, що ви втрачаєте свою незалежність - це називається ізоляцією і це неприпутимо. Справді хороші стосунки з близькою людиною передбачають взаємну впевненість, безпеку та довіру. І, якщо ви помічаєте, що партнер, навпаки, загострює ваш страх бути покиненим, розповідає, що ви більше нікому не потрібні та замикає ваш світ лише на собі - це маніпулятивна поведінка, яка потребує відповідної реакції.

«червоні прапорці» в стосунках

Що буде, якщо ігнорувати ці «прапорці»

У стосунках дуже важливо звертати увагу на наявність одного чи кількох «червоних прапорців».
Якщо спочатку це може виглядати як щось не дуже серйозне, навіть приємне: «мене так люблять, мене так потребують, говорять неправду, щоб не ранити», то потім такі тривожні дзвіночки, найімовірніше, призведуть до розлучення. Знову ж таки, якщо вчасно не зайнятися їх викоріненням.

Рівноправність та взаємопідтримка є ключовими компонентами успішних відносин.

Нехтування потребами та бажаннями партнера створюють атмосферу напруженості та неповаги. У цьому випадку вибудувати міцні та здорові стосунки практично неможливо.

Отже, ігнорування тривожних сигналів в діях партнера може призвести до:

погіршення психічного здоров'я;зниження самооцінки;розвитку депресії чи тривожних розладів;руйнування соціального життя;призупинення професійного розвитку та особистісного зростання.

Що робити: 5 рекомендацій

При зіткненні з «червоними прапорцями» у відносинах радимо зробити наступні кроки:

  • 1

    Обов'язково відкрито обговорити проблеми з партнером.

    Не бійтеся розповідати про свої почуття та очікування від стосунків.

  • 2

    Подбати про особисті кордони.

    Чітко визначте та заявіть, яка поведінка прийнятна, а яка ні. Це допоможе захистити себе та покращити якість стосунків.

  • 3

    Продовжити пізнавати себе.

    Робота над власною емоційною стійкістю, підвищенням самооцінки та розвитком усвідомленості можуть допомогти вам побудувати здорові стосунки. Адже чим ясніше розуміння своїх потреб та інтересів, тим чіткішу позицію ви зможете продемонструвати своєму партнерові.

Illustration
  • 4

    Постаратися зберегти атмосферу взаємної поваги, довіри та відкритості.

    Це допоможе не поринути в пригнічений стан під час спроб вирішити труднощі, що виникли.

  • 5

    За необхідності – прийняти категоричне рішення.

    У деяких випадках, особливо при насильстві та глибокій неповазі, найкращий вибір — це припинення стосунків. Здоров'я та безпека завжди повинні залишатися на першому місці.

І пам’ятайте про перше правило безпеки в стосунках – правило STOP. Якщо ви раптом опинилися в поганій історії – зупиніться і йдіть звідти. Якщо ви помилилися, завжди можна буде порозумітися. А якщо ж виявитеся правими – збережете себе, своє здоров’я, а, можливо, навіть життя.

  • Illustration

    АвторЯрослава Максимчук